In het Medialab verzorgt Stichting de Cultuur Kameleon aanbod voor schoolklassen en docenten op het gebied van media en onderwijs. Mediacoach Yvonne Willemsen ontwikkelt het aanbod voor het Medialab en geeft met enkele vaste lokale docenten, zoals Sygline Scheper, les in het Medialab. ‘Meestal werken wij aan de kennis en vaardigheden op het gebied Digitale Geletterdheid een mix van kennis en vaardigheden die nodig zijn om met media om te kunnen gaan. Maar deze keer gaat het hand in hand met het verwerven van kennis over Kinderrechten’. 

‘Leerlingen komen op een hele leuke en eigentijdse manier in aanraking met een belangrijk onderwerp. We gaan ze leren vloggen in het Medialab over Kinderrechten. Eerst verdiepen zij zich in het onderwerp, dan kijken ze naar een voorbeeld vlog die op Curaçao is gemaakt door Christopher Barrow en Octavio Curiel met de leerlingen Maxime en Joshua. Daarna bedenken zij hun eigen vlog over een kinderrecht aan de hand van hun eigen geschreven scenario. Daarvoor zijn mooie werkbladen gemaakt waarin zij stap voor stap hun opnames uitdenken. Zo kunnen zij goed voorbereid aan het filmen beginnen. Op deze manier vergaren zij spelenderwijs kennis over kinderrechten én leren zij hoe ze zelf een vlog kunnen maken’ vertelt Yvonne. 

https://www.medialabcuracao.com/kinderrechten/

Vloggers zijn niet meer weg te denken uit het leven van kinderen. Vloggers houden een dagboek bij op YouTube. Op Curaçao is bijvoorbeeld de Nederlandse Dylan Haegens populair maar ook zijn Amerikaanse Vloggers populair.YouTubers maken video’s met bredere insteek, bijvoorbeeld over gamen, over beauty en make-up, over boeken, over voeding of ze halen grappen uit. ‘Nu gaan wij vloggen over kinderrechten zodat zij op een leuke manier bekend raken met dit onderwerp.’ Aldus de projectleider saskia Luckmann. ‘Omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn en daarbij afhankelijk zijn van de liefde, zorg en aandacht van volwassenen is het goed dat er kinderrechten zijn. Deze kinderrechten zijn minimumeisen waaraan voldaan dient te worden in de omgang met en zorg voor kinderen. Door iedereen en in het belang van ieder kind.Kennis hierover is vaak een stap in de richting als de kinderrechten in het geding zijn’. Daar willen wij ons graag voor inzetten op een manier die bij ons past’. 


Er zijn meerdere organisaties op het eiland die zich inzetten voor Kinderrechten, ieder op hun eigen manier. Bij de een kan je terecht voor advies en hulpvragen, de ander doet meer aan voorlichting en preventie en een derde zet vooral in op de juridische procedures. In een training voor docenten, voorafgaand aan de workshop worden docenten wegwijs gemaakt waar ze kunnen aankloppen als de kinderrechten in het geding zijn. Ook heeft Bos di Hubentut, een van de organisaties die zich inzet voor preventie en voorlichting over kindermishandeling en met name seksueel misbruik, een presentatie gegeven. Voor de docenten is een speciale handleiding gemaakt die zij meekrijgen waar informatie over lokale hulpinstaties op te vinden is. 

Vloggen over Kinderrechten is een samenwerkingsproject van Stichting de Cultuur Kameleon en de Lot’s Foundation. Alle workshops kunnen in het Nederlands of Papiaments worden gegeven. Momenteel zijn de workshops volgeboekt maar medio juni komt er nieuw aanbod voor het volgend schooljaar online. 

www.medialabcuracao.com

www.lotsfoundation.com