Stichting de Cultuur Kameleon aanbod voor schoolklassen en docenten op het gebied van media en onderwijs. Mediacoach Yvonne Willemsen ontwikkelt het aanbod en geeft met enkele vaste lokale docenten, zoals Sygline Scheper en Veca Obispo, les in het Medialab of op school. ‘Meestal werken wij aan de kennis en vaardigheden op het gebied Digitale Geletterdheid een mix van kennis en vaardigheden die nodig zijn om met media om te kunnen gaan. Maar deze keer gaat het hand in hand met het verwerven van kennis over Kinderrechten’. Wil je met je klas meedoen ga dan naar deze site.

‘Leerlingen komen op een hele leuke en eigentijdse manier in aanraking met een belangrijk onderwerp. Eerst verdiepen zij zich in het onderwerp, dan kijken ze naar een voorbeeld rap die op Curaçao is gemaakt. Daarna bedenken zij hun eigen variant over een kinderrecht aan de hand van hun eigen geschreven tekst. Daarvoor zijn mooie werkbladen gemaakt waarin zij stap voor stap hun variant uitdenken. Zo kunnen zij goed voorbereid beginnen. Op deze manier vergaren zij spelenderwijs kennis over kinderrechten én leren zij hoe ze zelf een rap kunnen maken’ vertelt Yvonne. 

https://www.medialabcuracao.com/kinderrechten/

Er zijn meerdere organisaties op het eiland die zich inzetten voor Kinderrechten, ieder op hun eigen manier. Bij de een kan je terecht voor advies en hulpvragen, de ander doet meer aan voorlichting en preventie en een derde zet vooral in op de juridische procedures. In een training voor docenten, voorafgaand aan de workshop worden docenten wegwijs gemaakt waar ze kunnen aankloppen als de kinderrechten in het geding zijn. Ook heeft Bos di Hubentut, een van de organisaties die zich inzet voor preventie en voorlichting over kindermishandeling en met name seksueel misbruik, een presentatie gegeven. Voor de docenten is een speciale handleiding gemaakt die zij meekrijgen waar informatie over lokale hulpinstaties op te vinden is. 

Kinderrechten is een samenwerkingsproject van Stichting de Cultuur Kameleon en de Lot’s Foundation en het Chileens Museum Curaçao. Alle workshops kunnen in het Nederlands of Papiaments worden gegeven.

www.medialabcuracao.com

www.lotsfoundation.com