Workshops Mediawijsheid 2015-2016-2017
Mediawijsheid is het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.
Deze beschrijving wordt door velen gezien als zeer accuraat, maar ook lastig om in de praktijk mee te werken. Want als je niet goed weet waar mediawijsheid precies voor staat, hoe kun je er dan onderzoek naar doen, lesmateriaal voor ontwikkelen, laat staan het meten? Om deze vragen te beantwoorden heeft www.Mediawijzer.net het Mediawijsheid Competentiemodel ontwikkeld op basis van 10 competenties. Stichting de Cultuur Kameleon ontwikkelde met dit competentiemodel 10 intensieve workshops voor nascholing van leerkrachten.
Elke competentie wordt uitgelegd in een workshop, er worden digitale tools bij elke les aangeboden en de leerkrachten gaan hiermee zelf aan de slag. Aan het eind van de tien workshops maken de leerkrachten een eindopdracht. Deze eindopdracht bestaat uit het geven van een digitale les in de eigen klas en het schrijven van een inhoudelijk en reflectieverslag hierover.
Zo komen er naast de mediawijsheid competenties de volgende tools aan bod:
Filmen met de Ipad; Leren werken met YURLS; Werken met Prowise Presenter; Filmen en monteren van oa een zelf gemaakte animatie; Poster maken met Glogster; Informatie zoeken en presenteren met Prezi; Leren programmeren met Scratch; Werken met sociale media in de klas; Een nieuwsitem maken; Werken met Google Earth in de klas.
Filmpje van de deelnemers 2015-2016
Vragen of meer informatie? info@medialabcuracao.com