In opmaat naar de herdenking op 4 mei hebben ruim achtduizend Caribische scholieren in de leeftijd van 10-12 jaar het Caribisch Denkboek ontvangen in de taal van hun keuze Nederlands, Papiamentu, Papiamento of Engels. De bestellingen die nu geplaatst worden zijn voor het schooljaar 2024-25.

Het Caribisch Denkboek is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met organisaties en mensen van de eilanden organisaties en Stichting de Cultuur Kameleon. Met het Caribisch Denkboek maken leerlingen kennis met de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Wat gebeurde er op de eilanden in die tijd? Wie waren daarbij betrokken en wat had het voor gevolgen? Met behulp van verhalen uit de oorlog worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over de betekenis van vrijheid nu. Het Caribisch Denkboek is een educatief lesboek vol illustraties, mooie foto’s en verhalen.

Training voor leerkrachten en docenten 

Voor leerkrachten van het Funderend Onderwijs en LOFO-studenten wordt een speciale training aangeboden van anderhalf uur. In deze bijeenkomst wordt uitgelegd hoe het Caribisch Denkboek gebruikt kan worden in de klas. Tijdens de training ontvangen de leerkrachten tevens vijf digitale lessen die zij kunnen gebruiken in de klas. Ook ontvangen de deelnemers tips voor verdieping, online educatieve materialen, websites, vlogs over Anne Frank bijvoorbeeld, historische tijdlijnen voor kinderen en waar online filmpjes van Caribische oorlogsgetuigen te vinden zijn.

Bij opgave geeft u meteen aan, hoeveel Caribische Denkboeken u voor uw leerlingen wilt ontvangen. Wij leveren de bestelling half maart 2025! gratis af op uw school. De Caribische Denkboeken zijn verkrijgbaar in het Nederlands, Papiamentu of Engels. Studenten van de LOFO kunnen de boekjes ook bestellen voor hun leerlingen, wij leveren het dan af bij de stageschool.

Er zijn ook 5 digitale lessen gemaakt bij het Caribisch Denkboek die hier hier (onder het kopje Medialab) kunt downloaden. Tevens staan op deze pagina de ooggetuigenfilms en de docententraining “Het gebruik van het Caribisch Denkboek in de klas’.

Het Caribisch Denkboek is mogelijk gemaakt door


Ooggetuigenfilms

In acht ooggetuigenfilms vertellen ooggetuigen over hun kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Caribisch Gebied. Klik hier voor de engelstalige versies.