Caribisch Denkboek

In opmaat naar de herdenking op 4 mei ontvangen ruim achtduizend Caribische scholieren in de leeftijd van 10-12 jaar jaarlijks het Caribisch Denkboek in de taal van hun keuze Nederlands, Papiamentu, Papiamento of Engels. Medio januari 2024 wordt bekend gemaakt wanneer en hoe u weer denkboeken kunt bestellen.

Het Caribisch Denkboek is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met organisaties en mensen van de eilanden organisaties en Stichting de Cultuur Kameleon. Met het Caribisch Denkboek maken leerlingen kennis met de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Wat gebeurde er op de eilanden in die tijd? Wie waren daarbij betrokken en wat had het voor gevolgen? Met behulp van verhalen uit de oorlog worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over de betekenis van vrijheid nu. Het Caribisch Denkboek is een educatief lesboek vol illustraties, mooie foto’s en verhalen.

Training voor leerkrachten en docenten 

Wilt u weten hoe je dit lesboek op een leuke en goede manier kan inzetten in de klas? Doe mee met de gratis informatieve online-training van een uur door Yvonne Willemsen. In de training brengt zij u ook op de hoogte van de hoofdlijnen van de Caribische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. We bespreken de kerndoelen, leren hoe je leerlingen individueel, in groepjes en klassikaal met dit Denkboek kan laten werken. Ook geven we tips voor verdieping, handige websites en wijzen we op extra materiaal zoals filmpjes met Caribische ooggetuigen. De training is toegankelijk voor leerkrachten van Aruba, Curacao, Bonaire, Sint Maarten Saba en Statia.

De zoom-instructie over het gebruik van het Caribisch Denkboek in de klas met Engelse subtitels.

Ooggetuigenfilms

In acht ooggetuigenfilms vertellen ooggetuigen over hun kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Caribisch Gebied. Klik hier voor de engelstalige versies.