Caribisch Denkboek

In opmaat naar de herdenking op 4 mei ontvangen ruim achtduizend Caribische scholieren in de leeftijd van 10-12 jaar het Caribisch Denkboek in de taal van hun keuze Nederlands, Papiamentu, Papiamento of Engels. Het Caribisch Denkboek is ontwikkeld door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met mensen van de eilanden. Met het Caribisch Denkboek maken leerlingen kennis met de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Wat gebeurde er op de eilanden in die tijd? Wie waren daarbij betrokken en wat had het voor gevolgen? Met behulp van verhalen uit de oorlog worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over de betekenis van vrijheid nu. Het Caribisch Denkboek is een educatief lesboek vol illustraties, mooie foto’s en verhalen. De distributie loopt op Aruba en Sint Maarten via de bibliotheek en op de andere eilanden wordt het op school gebracht of via het schoolbestuur verspreid. Meer informatie hoe u in bezit kunt komen van boekjes voor uw leerlingen? Stuur een mail naar info@medialabcuracao.com.

Training voor leerkrachten en docenten 

Wilt u weten hoe je dit lesboek op een leuke en goede manier kan inzetten in de klas? Doe mee met de gratis informatieve online-training van een uur door Yvonne Willemsen. In de training brengt zij u ook op de hoogte van de hoofdlijnen van de Caribische geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. We bespreken de kerndoelen, leren hoe je leerlingen individueel, in groepjes en klassikaal met dit Denkboek kan laten werken. Ook geven we tips voor verdieping, handige websites en wijzen we op extra materiaal zoals filmpjes met Caribische ooggetuigen. De training is toegankelijk voor leerkrachten van Aruba, Curacao, Bonaire, Sint Maarten Saba en Statia.

De zoom-instructie over het gebruik van het Caribisch Denkboek in de klas met Engelse subtitels.

Ooggetuigenfilms

In acht ooggetuigenfilms vertellen ooggetuigen over hun kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Caribisch Gebied. Klik hier voor de engelstalige versies.